Inflácia v eurozóne v januári spomalila na dve percentá

28.02.2013 Bratislava

Luxemburg 28. februára (TASR) - Medziročná miera inflácie v krajinách eurozóny v januári klesla na 2 % z decembrových 2,2 % tak, ako to naznačoval rýchly odhad. Vyplýva to zo spresnených výsledkov, ktoré dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, v januári znížili o 1 %.
V celej Európskej únii (EÚ) sa medziročné tempo rastu inflácie v januári spomalilo na 2,1 % z 2,3 % v decembri, a v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v únii klesli o 0,8 %.
Spomedzi krajín EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za január, najnižšiu medziročnú mieru inflácie mali Grécko (0 %), Portugalsko (0,4 %) a Lotyšsko (0,6 %), a naopak najvyššiu zaznamenali Rumunsko (5,1 %), Estónsko (3,7 %) a Holandsko (3,2 %).
Oproti decembru sa medziročná miera inflácie v januári znížila v 23 štátoch EÚ, v jednom stagnovala a v troch vzrástla.
Najnižšiu priemernú mieru infláciu za 12 mesiacov dosiahli v januári Grécko a Švédsko (zhodne 0,9 %) a najvyššiu zaznamenali Maďarsko (5,4 %), Estónsko (4,1 %) a Rumunsko a Slovensko (zhodne 3,6 %).
Hlavným motorom inflácie v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, bol v januári rast cien elektriny, ktoré stúpli o 0,16 percentuálnych bodov, a tiež zdraženie zeleniny a tabakových výrobkov.
 

Vyberte región